Gyulladások a szervezetben és azok csökkentése

Áttekintés.
Mi az a gyulladás?
Mi a különbség az akut és a krónikus gyulladások között?
A gyulladás elengedhetetlen része a szervezet védekezési és gyógyulási kísérletének. A szervezet immunválaszának a része. Azonban nem mindegy hogy ez a gyulladás rövid ideig tart, vagy elhúzódik és krónikus jellegű lesz.
A gyulladás elsődleges jelei a következők: fájdalom, hőség, duzzanat, vörösség és funkcióvesztés.
Mi okozhat gyulladást a szervezetben?
A gyulladás a szervezet immunválaszának része. *Ez a testszövet védekező mechanizmusa, amely reagál a gyógyulási folyamat beindítására*.
Gondolj bele, mi történik, ha megfázol. Gyulladást tapasztalhat láz formájában, amikor a szervezet felmelegszik, hogy megszüntesse a behatoló vírus hatását. Amikor megsérülünk vagy megsérülünk, a sérülés következtében fellépő fájdalom és duzzanat megakadályozza, hogy a sérült részt használjuk, és megóvja a további sérülésektől.
A testszövetek káros ingerekre, például kórokozókra, sérült sejtekre vagy irritáló anyagokra adott összetett biológiai válaszának része .
*A gyulladás funkciója a sejtsérülés kezdeti okának, a károsodott szövetek megszüntetése és a szövetek helyreállításának elindítása*.
A gyulladásnak 2 típusa van:
- Akut gyulladás – gyorsan kezdődik (gyorsan kezdődik) és gyorsan súlyossá válik. A jelek és tünetek csak néhány napig jelennek meg, de egyes esetekben néhány hétig is fennállhatnak. Ilyen lehet: bőrgyulladás, akut nyelőcsőgyulladás, egyéb nyálkahártya gyulladása. Ezek általában nem tartósak, de tartóssá is válhatnak.
Példák: megfázás vagy influenza okozta torokfájás , bőrhólyag, vakbélgyulladás, gyomorfekély, testsérülés vagy karcolás/vágás a bőrön.
- Krónikus gyulladás – ez hosszú távú gyulladást jelent, amely több hónapig, sőt évekig is eltarthat.
Krónikus gyulladással összefüggő betegségek: ízületi gyulladás, szívbetegség, asztma , allergia, Crohn-betegség, cukorbetegség, rák, neurológiai és autoimmun betegségek.
Hogyan működik a szervezet gyulladásos reakciója:
A sérült sejtek olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel, mint a hisztamin, a bradikinin és a prosztaglandinok. Ezek a vegyszerek hatására az erek folyadékot szivárogtatnak a szövetekbe, ami duzzanatot okoz. Ez a válasz a véráramlás és a fehérvérsejtek (leukociták) változásaiból áll a keringéstől a szövetkárosodás helyéig. A prosztaglandinoknak nevezett hormonok vérrögöket hoznak létre, hogy megpróbálják meggyógyítani a sérült szövetet, és a gyógyulás befejeztével eltávolítsák azokat; fájdalmat és lázat is kiváltanak a gyógyulási folyamat részeként.
A gyulladás körforgása tökéletes abban, hogy hogyan védi meg szervezetét ezektől a bakteriális és vírusos betolakodóktól.
Ha azonban krónikusan kitesszük a testet olyan toxinok vagy élelmiszerek által okozott sérüléseknek, amelyeket az emberi szervezet soha nem volt kialakítva, akkor krónikus gyulladásnak nevezett állapot léphet fel.
*A krónikus gyulladás ugyanolyan káros, mint az akut gyulladás jótékony hatású*.
A krónikus gyulladás néhány oka:
Életmódunk és környezeti tényezőink hatással vannak ránk, mint például a helytelen táplálkozás, a túlsúly, a mozgáshiány, a stressz, a dohányzás, a környezetszennyezés és a túlzott alkoholfogyasztás is krónikus gyulladáshoz vezethet .
Étrendünk nagy hatással van arra, hogy mennyire vagyunk egészségesek. A magasan feldolgozott szénhidrátokkal ( cukor, liszt és az ezekből készült termékek) túlterhelt étrend és a sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható transzzsírok túlzott fogyasztása hozzájárul a szervezet krónikus gyulladásához.
Ha egyszerű szénhidrátokat, például cukrot fogyasztunk, vércukorszintünk gyorsan emelkedik. Válaszul a hasnyálmirigy inzulint választ ki; egy hormon, amely arra készteti a sejteket, hogy felszívják a vércukrot energia vagy tárolás céljából. Ha a sejt megtelt, és nincs szüksége glükózra, a telt sejtek elutasítják a felesleges glükózt, a vércukorszint megemelkedik, több inzulint termel, és a glükóz raktározott zsírrá alakul.
Mi köze mindennek a gyulladáshoz?
A vércukorszintet nagyon szűk tartományban szabályozzák. Ha extra cukormolekulák kötődnek különféle fehérjékhez, azok károsíthatják az érfalakat. Az érfalak ismételt sérülése gyulladást válthat ki.
Hogyan segíthet az étrendünk a szervezet gyulladásának szabályozásában és csökkentésében:
Étrendünk rendkívül fontos szervezetünk egészsége szempontjából. Próbálja meg elhagyni a cukrot, és egyensúlyba hozni az összes tápanyagot úgy, hogy az támogassa egészségét és vitalitását. Zárja ki a gyulladást okozó ételeket, és vezessen be gyulladáscsökkentő ételeket, mivel ez összességében előnyös lesz.
Bizonyos ételek, gyógynövények és fűszerek, például hal, gyömbér, kurkumagyökér és kurkumapor hozzáadásával elképesztő természetes gyulladáscsökkentő hatása van.
Az Omega 3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek különösen hasznosak az ízületek, a bőr, a hormonok stb.
Hogy pontosan mely étrendi tényezőket kell hosszabb távon, vagy ideiglenesen kerülni, az mindig egyéntől, aktuális állapottól és betegségektől függ! Amennyiben úgy gondolod, hogy gyulladás állhat fenn a szervezetedben érdemes mielőbb változtatni.
Dietetikusként az étrend vonalán tudom megtámogatni a te gyulladáscsökkentő programod.